بهار یکی ازشهرستانهای هشت گانه ی استان همدان با گستره ای معادل 1334 کیلومترمربع که 7 درصد ازوسعت استان را تشکیل داده درشمال غرب همدان واقع شده است ودر 48 در چهارده کیلومتری شهر همدان قرار دارد.این شهرستان ازغرب به استان کردستان از جنوب غرب به شهرستان اسدآباد، ازجنوب به شهرستان تویسرکان، ازشمال و شمال شرق به شهرستان کبودرآهنگ، و ازشرق و جنوب شرقی به همدان ختم می شود و درمیان دشت حاصلخیزی به نام دشت بهار که ازدشت های معروف ایران می باشد قرار گرفته است .

براساس آمارگیری سال 1385 هـ.ش دارای 119576 هزار نفر جمعیت و دارای 3 شهر بهار , لالجین و صالح آباد و 6 دهستان و 68 روستای مسکونی می باشد . 99/92 درصد مردم بهار شیعه ی اثنی عشری و قاطبه ی آنها به زبان ترکی تکلم می کنند و عده بسیار قلیلی نیز به دلیل همجواری با استان کردستان به صورت مخلوط لری و کردی صحبت می نمایند.
شغل غالب ساکنان این شهر کشاورزی می باشد و از مهمترین فراورده های کشاورزی آن سیب زمینی با 29% تولید در استان و رتبه ی اول و یکی از قطب های تولید سیب زمینی در کشور سیر32% رتبه ی اول در استان , آلو رتبه ی اول , انگور رتبه ی چهارم , گردو رتبه ی پنجم , جو رتبه ی ششم , حبوبات رتبه ی هفتم می باشد.
این شهرستان از 3 شهربهار, لالجین , صالح آباد تشکیل شده است.بخش مرکزی آن به مرکزیت بهار دارای دو دهستان به نامهای سیمینه رود و آبرومند بوده و دارای 21 روستای مسکونی و 2 روستای خالی از سکنه می باشد , این موقعیت دارای فرمی به صورت کشیده و در امتداد محور شمالی – جنوبی ست که از ابتدای جنوبی جاده همدان -کرمانشاه شروع و تا انتهای شهرکه به طرف لالجین می رود امتداد دارد.

شناخت صنایع دستی
از مهمترين صنايع دستي شهرستان بهار صنعت سفال و سراميك شهر لالجين مي باشد كه پيشينه اين صنعت به قرن هفتم هجري مي رسد. سفال و سراميك وكارگاههاي فراوان، اين شهر را به يكي از قطبهاي گردشگري استان همدان در كنار غار علي صدر و آثار تاريخي شهر همدان و يكي از مراكز ديدني و توريستي تبديل كرده است و گردشگران در حين بازديد از سوغات اين شهر تحفه هائي به ارمغان مي برند .


درشهرلالجين كارگاه هاي توليد سفال متعددي وجود داردكه هنوز هم اساتيد اين فن با كهولت سن در آن مشغول به كارند.
از اساتيد و پيشكسوتان اين صنعت كه سابقه بيش از نيم قرن فعاليت در اين امر را دارند مي توان حاج عسگر عسگري ،يحيي مينا ئي جليل،اسد ا… اسلامي نوين،محمد ابراهيم افروزي،نبي ا… ابراهيم پور،سيف ا… شريفي ، يعقوبعلي بهروزي فرزام وديگر اساتيد را نام برد.از ديگر صنايع دستي رايج در شهرستان بهار مجسمه سازي، نقاشي روي سفال و شيشه ، قالي بافي،گليم بافي، سبد بافي، صنايع چوب و…مي باشد.


جاذبه های گردشگری

کاروانسرای تاجآباد بنایی است که از دوران قاجار به یادگار مانده. این بنا توسط خانم جهان قاجار و میرزا علی نقی ساخته شده است. در گذشته از این کاروانسرا برای استراحت مسافرها و خرید و فروش کالا استفاده میکرند. ساختمان این بنا بهصورت دایرهای است و اتاقهای زیادی دارد. کاروانسرای تاجآباد در سال ۱۳۷۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

منطقه لالجین یکی از شناختهشدهترین جاذبههای گردشگری شهر بهار است و سفال آن از مهمترین صنایع دستی ایران است. میتوانیم ساعتها در کارگاههای ساخت ظروف سفالی گردش کنیم و از هنر دست هنرمندان لذت ببریم. ظرفهای سفالی با رنگ و لعابی لاجوردی سوغاتی مناسبی از سفر به لالجین است و همیشه خاطره زیبا و اوقات خوشی که در این شهر گذراندهایم را زنده نگه می دارد.