شهرستان تویسرکان یکی از شهرستانهای استان همدان در ایران است. مرکز این شهرستان شهر تویسرکان است که در جنوب کوه الوند و شهر همدان واقع شده است. شهرستان تویسرکان با مساحتی معادل یک هزار و ۵۵۶ کیلومتر مربع، ۷/۹۸ درصد از مساحت استان همدان را دربرگرفته است. شهرستان تویسرکان از شمال به شهرستان بهار، از شمال شرق به شهرستان همدان، از جنوب شرق به شهرستان ملایر، از جنوب غرب به شهرستان نهاوند و از غرب و شمال غرب به استان کرمانشاه و شهرستان اسدآباد محدود میشود. جمعیت این شهرستان در سرشماری سال 1395، 101666 هزار نفر بوده است.

شهرستان تویسرکان 105 روستا دارد که از این تعداد 5 مورد خالی از سکنه هستند؛ اما در سال های اخیر به دلیل افزایش تورم و ارزش مسکن مردم از شهرهای بزرگ و حتی تهران به روستاها بازگشته و خانه ساخته اند و یا کشاورزی می کنند. این شهرستان به دلیل کوهستانی بودن و مرتفع بودن دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است.

شناخت صنایع دستی
از صنایع دستی مهم این شهرستان قالی بافی است که از گذشته های دور مرسوم بوده و هم اکنون نیز قابلیت توسعه را دارد. قالیبافی از هنرهایی است که از قدیم نزد جهانیان جایگاه ویژه ای داشته و ایران را به این هنرش می شناسد. آمارها نشان می دهد فرش ایرانی از کیفیت خوبی برخوردار بوده و قابل رقابت با کشورهای دیگر است. در ضمن با تولید فرش با کیفیت می توان به صادرات در این زمینه نیز فکر کرد.


جاذبه های گردشگری
همچنین قالیبافی از مشاغل خانگی پردرآمدی بوده که تسهیلات خوبی به آن تعلق می گیرد. بسیاری از زنان خانه دار این هنر را یک فرصت شغلی مناسب می دانند؛ چون در کنار کارهای روزمره می توانند به این کار بپردازند و درآمد خوبی کسب کنند. از آن جایی که قالی انواع مختلفی دارد می توان با آموختن دانش آن، محصولات متنوع و متناسب با ذوق و سلیقه افراد تولید و به بازار عرضه کرد. در ضمن این کسب و کار را می توان در فضای کوچک و با سرمایه اولیه کم راه انداخت و با فروش محصول و افزایش مشتری، این کار را گسترش داد و زمینه اشتغال بسیاری از جوانان این شهرستان را فراهم کرد.
بعد از موارد فوق میتوان صنعت سفال گری را نام برد و از این طریق نیز به سود خوبی دست یافت. در زمینهی معرق و قلمزنی روی مس نیز میتوان کار کرد، زیرا در حال حاضر عده ای به صورت محدود این کارها را انجام میدهند و در این زمینه ها مهارت دارند. در ضمن مس مورد نیاز برای انجام این کار از اصفهان یا زنجان وارد میشود.



جاذبه های گردشگری
آرامگاه میررضیالدین آرتیمانی بر بلندای تپهایی در روستای آرتیمان قرار دارد. میررضی الدین آرتیمانی از شاعران و عارفان مشهور دوره صفویه است. نمای این آرامگاه آجری است و سه دهنه طاق بلند دارد. برای آرامگاه چهار در ورودی از چهار ضلع در نظر گرفته شده و پلان بنا مربع شکل است.


آرامگاه حبقوق در تویسرکان یکی از قدیمیترین آثار تاریخی ایران به شمار میرود که چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. حبقوق یا حیقوق یکی از پیامبران اهل کتاب است که حدود ۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح زندگی میکرد. درباره آرامگاه این پیامبر روایتهای متفاوتی نقل میشود و این آرامگاه در تویسرکان یکی از آرامگاههای منسوب به او به شمار میرود. با این حال هماکنون این آرامگاه از زیارتگاهای یهودیان محسوب میشود و قدمت آن گواه بر تاریخ و وجود آبادانی منطقه در آن عصر است. ظاهر آرامگاه از دور مانند یک برج مدور با سقفی مخروطی شکل به نظر میرسد. در حقیقت بدنه آرامگاه هشت ضلعی است.