شهرستان خوسف
شهرستان خوسف یکی از شهرهای استان خراسان جنوبی بوده و از مناطق کویری به حساب میآید. این شهرستان از دو شهر خوسف و محمدشهر و دو بخش مرکزی و جلگه ماژان تشکیل شدهاست. از آنجا که خوسف به تازگی در تقسیمات شهرستانی استقلال پیداکرده و قبلا بخشی از شهر بیرجند بوده ، همچنان بافت روستایی خود را حفظ کرده است. این شهر از شمال به شهرستان سرایان، از شرق به شهرستان بیرجند، از جنوب به شهرستان نهبندان و از غرب به شهرستان طبس محدود میشود. بزرگان زیادی در این شهرستان زندگی کردهاند. از گذشته ترویج فرهنگ کار رواج داشته است. با وجود اینکه بیشتر جمعیت خوسف را کهنسالان تشکیل میدهند، ولی هنوز شاغل هستند و دست از کار و تلاش بر نمیدارند.طبق بررسیهای انجامشده، کمترین آمار بیکاری مربوط به شهرستان خوسف بوده است؛ بنابراین میتوان گفت که افراد، جویای کار هستند؛ حتی اگر موقعیت آن وجود نداشتهباشد.

قطعا اگر کسبوکار جدیدی راهاندازی شود، مردم در آن مشارکت کرده و به سمت آن تمایل پیدا میکنند؛ چون مردم خوسف مردم کویر هستند و سختی کشیدهاند، زحمت و دشواری کار برایشان اهمیتی نداشته و بیشتر بحث درآمد برای آنها اهمیت دارد.

شناخت صنایع دستی
صنایع دستی شهرستان خوسف
پنبه مله، ارزش اقتصادی بالایی دارد؛ شهرستان خوسف منبع تولید این نوع پنبه است، روشهای کاشت، داشت و برداشت پنبه مله همانند پنبه معمولی است، اما به لحاظ کوتاهی الیاف این نوع پنبه، آن را با کمان، حلاجی نمیکنند بلکه با چوبالش بر روی بالشتک حلاجی میشود؛ کشاورزان خوسفی این پنبه را از زمینها برداشت میکنند، حال که برداشت تمام شد، نوبت به تولید محصولاتی از این پنبه میرسد. ارزش اقتصادی این پنبه سه برابر پنبه معمولی است.
به علت فعالیت گسترده خوسفیها و سطح زیر کشت این نوع پنبه در خوسف، این شهر به عنوان شهر پنبه مله و ملهبافی ثبت ملی شده است.


طبق بررسیهای انجامشده، کارگاههای حولهبافی، توربافی و شالبافی با همت خانمهای بیرجندی در شهرستان خوسف فعالیت دایربوده و با توجه به فروش داخلی و خارجی آنها و کیفیت بالای محصولات همچنان قابلیت توسعه و گسترش در قالب کارگاههای تجمیعی وجود دارد.
از طرفی با توجه به معادن سنگهای زینتی که در شهرستان وجود دارد، تراشکاری این نوع سنگها چندسالی است رونق پیدا کرده که در کنار آن می توان تهیه زیور آلات را نیز راهاندازی کرد.
در اولویتهای بعدی میتوان تولید فرش و قالیچه را در شهرستان انجام داد که با توجه به علاقه مندی افراد قابل اجرا است.




جاذبه های گردشگری
مسجد جامع خوسف
اين مسجد یکی از بناهای تاریخی شهر خوسف است که دارای سردر ورودی بلند با طاق جناغی و تزیينات رسمی، صحن، شبستان زمستانی به نامهای ملا علیاكبر و حاج عبد الخالق، يك شبستان تابستانی و شبستانهای محتابی و خليلان است. بنا شامل: سردر ورودی دهليز شبستان ستوندار، صحن، پاياب و دو ايوان است. ورودی بنا كه از لحاظ معماری تزیینات وابسته مهمترين و با ارزشترين بخش بنا محسوب میشود دارای تزیينات انبوه گچبری و با طرحهای اسليمی و رسمیبندی است. شبستان بنا دارای چهار ستون چهار ضلعی به قطر حدود ۱۳ متر و ۹ گنبد است در دو طرف جنوبغرب و شمالشرق صحن دو ايوان قرار دارد كه دارای قوس كليل است. اين بنا برخوردار از كتيبهای سنگی است كه تاريخ ۱۱۹۱ هـ.ق را نشان میدهد.

آرامگاه ابن حسام خوسفی اين بنا از نظر معماری دارای پلان چليپايی شكل و با گنبد کلاه فرنگی است در سه طرف بنا سه طاقنما با قوس جناغی وجود دارد و داخل طاقنماها پنجرههای مشبك آجری جريان هوا را به داخل مقبره امكانپذير میسازد از تزیينات اين بنا تزیينات رسمیبندی در گوشهها، كتيبه موجود دور تا دور پايه پوشش گنبدی، طرحهای چليپایی پنجرههای مشبك است، ورودی به داخل مقبره از سمت جنوب آن است. زمان احداث بنا دوره صفويه است كه در دوره قاجار تغييراتی در آن داده شده است.

آرامگاه ابن حسام خوسفی
آرامگاه ابن حسام در سال ۹۲۰ هجری قمری ساخته شد، این بنا بر روی تپه ای سنگی قرار گرفته که اطراف آن را مراتع و مزارع سرسبز پوشانده است. آرامگاه شامل اتاقکی با فرم هشت ضلعی است. پوشش مقبره به صورت گنبدی طراحی شده که در مرکز آن یک کلاه فرنگی قرار دارد.
نورگیرهایی در این آرامگاه وجود دارد تا هم نور فضای داخلی آرامگاه را تأمین کند و هم باعث تهویه فضای داخل شود. آرامگاه در سه جهت، سه طاق نما با قوس جناقی دارد. در داخل آرامگاه کتیبه ای کاشیکاری شده به رنگ سفید حاوی اشعار ابن حسام طراحی شده که دور مقبره را فراگرفته است. با اینکه این بنا در اواخر دوره صفویه ساخته شده، اما به دلیل تغییراتی که در دوره قاجار در آن بوجود آمده است، قدمت آن را به دوره قاجار نیز نسبت داده اند.