شهرستان فاروج یکی از شهرستانهای استان خراسان شمالی با حدود پنجاه هزار نفر جمعیت است که حدودا نیمی از این تعداد را زنان و مابقی را مردان تشکلی می دهند. فاروج در شرقیترین منطقه استان واقع شده و از غرب با شهرستان شیروان با 35 کیلومتر فاصله، از جنوب با اسفراین با 146 کیلومتر فاصله، از شرق با استان خراسان رضوی و از شمال با کشور ترکمنستان همسایه است. درضمن فاصله تا مشهد نیز 175 کیلومتر است.

باتوجه به شرایط کوهستانی فاروج، آبوهوای این شهر سرد و خشک بوده و دارای زمستانهای سرد و تابستانهایی معتدل است. همچنین به دلیل داشتن بلندترین ارتفاع نسبت به دریا درسطح استان، سردترین شهر خراسان جنوبی محسوب می شود. وضعیت آبها نیز باتوجه به میزان بارش در سالهای اخیر به وضعیت قابل قبولی رسیدهاست؛ ولی در چندین سال گذشته خشکسالی وجود داشت.
فاروج درحد فاصل بین شیروان و قوچان واقع شده؛ شهری کنار جادهای که در سالهای اخیر اقتصاد آن تاحد زیادی به عبور مسافران و زائران حرم علی ابن موسی الرضا (ع) گره خوردهاست؛ چراکه گرچه در سالیان گذشته کشاورزی و دامداری شغل غالب اهالی شهرستان فاروج محسوب میشد اما اکنون فروشندگی و تأمین نیاز خدماتی رفاهی مسافران دمدستترین شغلی است که میشود در فاروج جستجوکرد. قطعا انجام کارهای خدمات و رفاهی دارای سود خوبی خواهد بود؛ ولی باتوجه به اهیمت دو رسته شغلی دامداری و کشاورزی و مشاغل مرتبط با آنها و همچنین مهارت افراد شهرستان در این دو حیطه، به نظر میرسد باید گامها و اقدامات عملیتری برای احیا و توسعه این مشاغل برداشت. مردم فاروج بسیار اهل کار وتلاش هستند.
توصیه میشود قبل از اقدامی برای ایجاد کسبوکار در فاروج، باید میزان اشباع بودن بازار مصرف در خود شهرستان و شهرستانهای اطراف بررسی شود. برای صادرات محصول به مشهد نیز علاوه بر مطلب ذکر شده، باید توان رقابت با برندهای بزرگ بررسی شود؛ اما به طورکلی موقعیت جغرافیایی و عبور زائرین از این شهر، باعث شده تا بازار فروش نسبتا قابل قبولی برای محصولات تولیدی وجود داشته باشد که می توان به نحواحسن از آن استفاده کرد.
فاروج به شهر آجیلی معروف است و میزان آجیل و خشکبار قابل توجهی در آن تولید میشود. بیشتر این محصولات نیز توسط زائرین مشهد مقدس خریداری شده و بازار خوبی دارد.
غیربومی بودن مسئولان، عدم وجود سرمایه گذار و نقدینگی، طولانی و هزینهبر بودن پروسه اخذ مجوز، بروکراسی اداری، عدم آموزش به افراد مستعد و چند مورد دیگر از مهمترین موانع ایجاد کسبوکار در فاروج عنوان شده است و درصورت اقدام برای کار در شهرستان، باید به این موارد توجه ویژهای داشت. موانع مذکور به علاوه موقعیت جغرافیایی، باعث شدهاست که بسیاری از مردم مخصوصا جوانان، به کار در زمینههای تولیدی و پذیرفتن ریسک این مشاغل، تمایل نداشتهباشند. مسئله دیگری که باعثشده افراد انگیزه زیادی برای شروع کارهای تولیدی نداشته باشند، نزدیکی به شهرستانهای قوچان و شیروان است؛ زیرا مردم براحتی میتوانند نیازهای خود را از این دو شهر تامین کنند. درضمن به علت نبود زیرساختهای لازم برای ایجاد برخی مشاغل، بسیاری از جوانان شهرستان برای کار به شهرهای بزرگ مانند تهران مهاجرت میکنند.

شناخت صنایع دستی
به دلیل وجود مهارت و علاقه در زنان، مخصوصا اهالی روستا، بافت فرش دستبافت، قالیچه و گلیم در حوزه صنایع دستی دارای مزیت بوده و حتی کشش برای ایجاد کارگاههای تجمیعی فرشبافی وجود دارد تا علاوه بر ایجاد شغل برای زنان خانهدار، زمینه صادرات و ارزآوری را نیز فراهم کند. تولید این محصولات درگذشته زیاد بوده است؛ ولی به علت کاهش قیمت، انگیزه و اشتیاق بافندگان از بین رفته و میزان تولیدات افت شدیدی پیدا کردهاست.


جاذبه های گردشگری
آبشار اسفجیر از جاذبههای طبیعی شهر فاروج است که در روستایی با همین نام قرار دارد. بعد از گذشتن از روستا و با یکساعت پیادهروی آبشار اسفجیر قابل مشاهده است. مسیر پیادهروی در درهای عمیق با رودخانه و طبیعتی سرسبز و خرم قرار دارد و همین مسیر نیز جزو جاذبه های گردشگر فاروج محسوب میشود. دیوارههای دره ارتفاعی بیش از ۲۰۰ متر دارند و آبشار از این دره سرازیر میشود. برای رسیدن به بالای دره و سرچشمه آبشار تجهیزات کوهنوردی مورد نیاز است. اطراف آبشار پوشیده از گیاهان خودرو و وحشی است که زیبایی دوچندانی به محیط بخشیدهاند.


حمام استاد از جمله بناهای تاریخی متعلق به دوران صفویه است که در شهر فاروج قرار دارد. این حمام از نوع حمامهای زیرزمینی با سقف گنبدی است که نور آن بهوسیله روزنههای روی سقف تأمین میشود. مصالح مورد استفاده در ساخت حمام سنگ و ساروج است. بخشهای تشکیلدهنده حمام شامل ورودی، سربینه هشت ضلعی، مخزن آب و خزینه میشود. این حمام تاریخی در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. حمام استاد را میتوان یکی از جاهای دیدنی فاروج دانست که تاریخ و قدمت فاروج را نشان میدهد.