شهرستان هرسین از شهرستانهای استان کرمانشاه به مرکزیت شهر هرسین است. جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، ۷۸۳۵۰ نفر بوده و از دو بخش مرکزی و بیستون تشکیل شده است. این شهرستان از سمت شمال و شرق به شهرستان صحنه، از سمت غرب به شهرستان کرمانشاه و از سمت جنوب به استان لرستان محدود میشود. شهرستان زمستانهایی نسبتاً سرد و تابستانهایی گرم (در دو ماه اوّل) دارد.


شناخت صنایع دستی
تولید صنایع دستی از گذشته تا به امروز یکی از راه های مهم کسب درآمد بوده است که متاسفانه اخیراً به علل مختلفی، بازار فروش آن دچار مشکل شده است و میتوان با استفاده از طرح های به روز و مشتری پسند، بازار فروش این صنایع را حداقل در داخل تقویت کرد. قالی بافی از هنرهایی است که از قدیم جایگاه ویژهای داشته و ایران را به این هنرش میشناسند. آمارها نشان می دهد فرش ایرانی از کیفیت خوبی برخوردار بوده و قابل رقابت با کشورهای دیگر است. قالی بافی از مشاغل خانگی پردرآمدی است که تسهیلات خوبی به آن تعلق میگیرد. بسیاری از زنان خانهدار این هنر را یک فرصت شغلی مناسب میدانند چون در کنار کارهای روزمره می توانند به این کار بپردازند و درآمد خوبی کسب کنند. از آن جایی که قالی انواع مختلفی دارد می توان با آموختن دانش آن، محصولات متنوع و متناسب با ذوق و سلیقه افراد تولید و به بازار عرضه کرد. این کسب و کار را می توان در فضای کوچک و با سرمایه اولیه کم راه انداخت و با فروش محصول و افزایش مشتری، آن را گسترش داد و زمینه اشتغال بسیاری از جوانان را فراهم کرد. لازم به ذکر است که درحال حاضر کارگاه های محدودی در این زمینه فعالیت می کنند که با بازاریابی مناسب می توان تعداد و ظرفیت تولید این واحدها را افزایش داد.


گلیم یک بافتهی داری فاقد گره است که از روزگاران کهن در ایران به عنوان زیرانداز استفاده می شده و در شمار هنرهای دستی عشایر و روستاییان ایران به شمار می آید. شهرستان هرسین در استان کرمانشاه یکی از مراکز مهم تولید گلیم دستباف در ایران است که دستبافته های آن با همین نام از آوازهی جهانی برخوردار است. یکی از دلایل عمدهی اشتغال مردان و زنان به این هنر در هرسین کرمانشاه رواج شغل دامداری در میان خانواده ها و تولید پشم بسیار مرغوب در این استان و شهرستان های آن است که منجر به استفاده از مواد اولیهی کاملاً طبیعی برای بافت گلیم هرسین شده و همین امر به یکی از خصیصه های ممتاز گلیم این شهر بدل گشته است.
در رابطه با شباهت های میان گلیم هرسین و شیریکی پیچ سیرجان و احتمال تأثیر و تأثراتی میان این دو سخنانی به میان آمده است. اما گلیم هرسین به صورت دورو بافته می شود و رنگ زمینهی آن عمدتاً آبی تیره یا قرمز پخته است. همچنین رنگ های دیگری چون سفید، سبز و سرخابی نیز در گزینه های رنگی بافندگان هرسین وجود دارد. هرسین از منظر جغرافیایی در جنوب شهر باستانی کنگاور واقع شده و بررسی ها در نقش برجسته های سایت های باستانی پیرامون قدمتی دستکم 2000 ساله را برای تولید و کاربرد این دست بافتهی زیبا و نقوش آن در منطقه به اثبات می رساند.
نقشه های گلیم هرسین ذهنی باف بوده و سینه به سینه و نسل به نسل منتقل می شده است. نقوش رایج در این گلیم را می توان به چهار دستهی کلی تقسیم کرد: 1- نقوش انسانی؛ 2- نقوش حیوانی؛ 3- نقوش گیاهی؛ 4- اشیاء؛ که همگی نام های محلی بسیار زیبا دارند و تماماٌ برگرفته از طبیعت پیرامونی و محیط ریست مردمان این خطه هستند که برای سازگاری با شیوهی بافت گلیم به صورت انتزاعی درآمده اند. در میان نقوش انسانی می توان به نقش چَم (چشم) برای دوری از چشم زخم، دست وناو دست (دست در دست) به نشان همبستگی، و بوی (عروسک) نماد محافظان شهر، خانه و خانواده، اشاره کرد. نقوش حیوانی نیز شکل انتزاعی حیواناتی چون بط (اردک)، پپی (پروانه)، چنگ پشی (چنگ گربه)، تیر ترمه (خرگوش)، چه غل (شغال)، کلژدم (عقرب)، مل چفته (گردن کج)، ملوچک (گنجشک)، مار، و ماراوی (مرغابی) هستند. امروزه گلیم هرسین را نه تنها در خود شهر هرسین بلکه در سایر شهرهای استان از جمله گیلانغرب، اسلام آباد غرب و جوانرود نیز می بافند.

جاذبه های گردشگری
پل چهر به دوران پهلوی اول تعلق دارد و در بخش بیستون از شهرستان هرسین و روی رود گامسیاب واقع شده است. این پل تاریخی شامل پنج دهنه با عرض چهار متر و ۷۰ سانتیمتر و طول با ۶۰ سانتیمتر، جانپناههای به ارتفاع نیم متر و ۶ چشمه طاق میشود که سازندگان آن را با استفاده از گچ و بلورهای سنگی تراشیده ساختهاند. بر بدنهی این پل، میتوان بلوکهایی از سنگهای بسیار قدیمی و نیز سنگقبرهایی را مشاهده کرد که متعلق به دوران اسلامی است. این پل در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهی ثبت ۲۵۴۴۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
