کشور عربستان
اصولاً برخورد و اختلاط قومیت ها و نژادها و در نتیجه، درهم آمیختن سنت ها، آداب و رسوم و باورها حتی اگر با قهر و غلبه همراه باشد، موجب باز شدن افقهای جدید فکری، ایجاد تحول در رفتارهای فردی و اجتماعی و بروز ابداعات و ابتکارات می گردد.
عربستان بزرگترین کشور در باختر آسیا است. این کشور که بخش عمده شبهجزیره عربستان را دربر گرفتهاست از شمال با عراق، اردن و کویت از سوی خاور با امارات متحده عربی، قطر و خلیج فارس از جنوب خاوری با عمان از سوی جنوب با یمن و از سوی باختر با دریای سرخ هممرز است. جایگاههای مهم دینی مسلمانان همچون کعبه، قبرستان بقیع، مسجد النبی و آرامگاه پیامبر اسلام در این کشور جای دارد.
عربستان سعودی با ۲٬۱۴۹٬۰۰۰ کیلومتر مربع مساحت، بزرگترین کشور غرب آسیا (خاورمیانه) و دومین کشور وسیع عربنشین پس از الجزایر است. این کشور بیش از ۳۴٫۷ میلیون نفر جمعیت شامل۲۱/۵ میلیون نفر بومی و بیش از ۱۳ میلیون نفر مهاجر دارد..
صنایع دستی کشور عربستان
صنایع دستی بومی عربستان صرفاً جنبهی مصرفی داشته و شامل حصیر و سبدبافی با استفاده از برگ درخت خرما، سفالگری با خاک رس برای تهیهی کوزهی آب و برخی ظروف، عبابافی با استفاده از کرک شتر، بافت چادر و خیمه با کاربرد موی بز و ساخت زیورآلات محلی از نقره و مس می باشد. مراکز اصلی فعالیت، در شهر طایف و شهرهای مجاور یمن نظیر اباسعود و الوادیه و همچنین شهرهای الحلوه و البادی درجنوب پایتخت (ریاض) می شد.


یکی دیگر از صنایع دستی قابل توجه عربستان که تا حدی جنبهی تزیینی داشته و در نمای خارجی ساختمان ها کاربرد دارد، نوعی گره چینی چوب نظیر مشبک کاری است که فواصل خطوط طرح ها را با قرار دادن شیشههای رنگی تزیین می کنند. گاهی نیز به منظور تسهيل جریان هوا و نور به درون ساختمان، بدون استفاده از شیشه، آن را در مدخل و یا قسمت بالکن ساختمان نصب می نمایند، این رشته از صنایع دستی که در سایر کشورهای عربی نیز متداول بوده و مشربیه نام دارد، در کشور عربستان با نام فارسی روشن ساخته می شود. البته به علت كمبود چوب که ناشی از محدودیتهای طبیعی این سرزمین است، قطعات بریده و آماده شدهی آن اغلب توسط صنعتگران مصری و یمنی که به عنوان زایران خانهی خدا همه ساله وارد عربستان می شوند، تأمین و در محل تکمیل و نصب می گردد. در سالهای اخیر به علت اشاعهی معماری به سبک غربی، استفاده از روشن که تلفیقی از دو رشتهی خراطی چوب و شیشه گری دستی است کمتر به چشم می خورد.
ممنون که تا پایان این نوشته همراه ما بودید.
برگرفته از کتاب نگرشی بر تحولات صنایع دستی در جهان / حسین یاوری / فروهر نور ماه / انتشارات سوره مهر